آش ترخون، خوراکی غلیظ و سنگین، با مزاج مایل به گرم است و غذایی مناسب برای تندرستان، در فصل زمستان میباشد.
ترش آش، از غذاهای محلی استان گیلان است که در بین آنها به تورشهآش معروف است. البته در گیلان، این آش را با لوبیا و آبغوره درستمیکنند و در مناطق مختلف نیز این آش را با ترکیبات مختلف، بنا به ذائقه هرمنطقه، تدارکمیبینند. در ترکیبی که در اینجا آمده، نخود و نارنج جایگزینشده تا از خواص هردو، بهویژه نخود، بیشتر بهرهببرید.
خوراک کرفسآلو، سنگین نیست و اگر بهاندازه و بههمراه کمی نان برشته یا برنج خوبپخته میلشود، زودهضم بوده، به تقویت معده و کبد کمکمیکند و تأثیر خونسازی نیز دارد.
کلمپلو، بهعنوان یک غذای سنتی ایرانی، خوراکی مفید برای فصول پاییز و زمستان است و کلمقمری با توجه به مزاج نسبتاًمعتدلی که دارد، برای بیشتر افراد قابلمصرف است.
دستگاه گوارش انسان در فصول سرد سال، قویتر میشود و ما هم برای غلبه بر سرما، نیاز به انرژی بیشتری داریم. بههمینخاطر پدران و مادران خردمند ما، در فصول سرد به خوراکهای سنگینتر و مقویتری چون هلیم، آبگوشت، کبابها و فسنجان رویمیآوردند.