میوه "به" انواع شیرین، ترش و میخوش (ملس) دارد. بهِ شیرین، در گرمی و سردی معتدل است و هرچه به سمت ترشی برود، سردی و خشکی آن بیشتر میشود.
برای تهیه این دمنوش، نخست باید «به» رسیده و شیرین ایرانی بخرید. بههای وارداتی، با اینکه ظاهر هندسی آراستهتری دارند، در بیشتر موارد، از بو و مزه لازم بیبهرهاند و بیشتر برای تزئین ظرف میوه مناسباند تا کاربرد و فایده طبی.
جناب محمدبن زکریای رازی در کتاب اغذیه مینویسد: بادام، در گرمی، معتدل است ولی هضم آن بهکندی انجاممیشود. برای سینه و ریهها، نافع و برای ورم مثانه و رودهها نیز مفید است.
برای تشخیص برگ بادرنجبویه اصلی، آن را کفمالکنید و ببویید. بویی شبیه لیموترش از آن به مشام میرسد.
گلابی رسیده شیرین، با طبیعت معتدل مایل به گرمی و تری خود، مقوی قلب و معده، نشاطآور و مقوی بدن است و میتواند درمان خوبی برای یبوست، بهویژه در کودکان، بانوان باردار و سالمندان است.