غذاهای مفید برای پیشگیری از بیماری های تابستان با طب سنتی ایرانی

  • 31 مرداد 1401
  • (1445 مشاهده)
غذاهای تابستانه

در اینجا با خواص و فواید برخی غذاهای مفید در تابستان به‌طور کامل آشنا خواهیدشد که با رعایت درست مصرف آنها، به راحتی از مواجه‌شدن با بیماری‌های تابستان پیشگیری خواهیدکرد.

آش ماست با

آش ماست‌با:

نظر باباحکیم:

  • «با» همان آش است؛ بنابراین «ماست‌با» یعنی آش ماست؛ ولی مردم بروجرد برای محکم‌کاری این خوراک را «آش ماسوا» (آش ماست‌با) می‌نامند و البته آن را با کشک هم درست‌می‌کنند.
  • نخود، یکی از بهترین حبوبات برای غذای انسان است. در منابع طب ایرانی، نخود را بسیارمغذّی، ملیّن طبع، مقوی حرارت غریزی و مقوی ریه و کمر، تولیدکننده خون نیکو، و اشتهاآور دانسته‌اند.
  • اسفناج، ملین، زودهضم و کم‌نفخ‌تر از دیگر سبزیجات است. مصرف اسفناج، برای بیماران مبتلابه دیابت مفید است، چون می‌تواند قند خون را کاهش‌دهد و برای آنها لینت مزاج ایجادکند.
  • یک ویژگی اسفناج آن است که برگ‌های آن آلودگی‌های آب و خاک و هوا را تاحدزیادی در خود نگاه‌می‌دارد. به همین‌سبب لازم است اسفناج را از منابع مطمئن تهیه‌کنید.
  • در لبنیات، ماست چکیده و کشک، دو انتخاب خوب و غنی از کلسیم هستند.
  • این غذا به علت وجود کشک، اسفناج و نخود، گزینه بسیارمناسبی برای کودکان، مادران باردار و شیرده و خوراک مناسبی برای فصل تابستان است.

طرز تهیه آش ماست با

آش سماق

آش سماق (اصفهان):

نظر باباحکیم:

  • آش سماق یکی از غذاهای محلی اصفهان، همدان، تویسرکان، نهاوند و خرم‌آباد است که در مواد اولیه باهم متفاوت‌اند.
  • آش سماق، طبیعت معتدل مایل‌به خنک دارد و یک خوراک خوب و مناسب برای فصل گرم تابستان است که معده‌ها در آن، کم‌کم ضعیف‌تر می‌شود.
  • سماق در مناطق سردسیر مى‌رسد و انواع ریزتر، سرخ‌رنگ، ترش ‌و خوش‌مزه آن، بهتر است و اگر خوب نگه‌داری‌شود، خواصش تا سه‌سال باقی‌مى‌ماند. سماق سائیده، خواصش را کم‌کم ازدست‌می‌دهد؛ پس به اندازه نیاز به‌صورت سائیده نگه‌دارید.
  • سماق سرشار از ویتامین C است و مطالعات بالینی نشان‌می‌دهند در کاهش قند خون و اسیداوریک و غلظت خون تأثیر دارد.
  • سماق، با طبیعت سردوخشک خود، تحریک‌کننده اشتها در افراد گرم‌مزاج، مقوی و پاک‌کننده معده، باعث بهبود تهوع و رفع‌کننده اسهال صفراوی است.
  • سبزی گشنیز نیز که در این آش به‌کاررفته، اشتهاآور، مقوی معده، تسکین‌دهنده صفرا و رافع عطش است و همچون سماق، در رفع التهاب معده و بهبود قی مفید است.

طرز تهیه آش سماق

خورش بامیه

خورش بامیه:

نظر باباحکیم:

  • خورش بامیه از غذاهای سودمند در طب ایرانی و قابل‌توصیه به همه افراد در همه سنین، به‌ویژه در فصل تابستان و پاییز است.
  • باتوجه به توصیه به مصرف کمتر گوشت در فصل تابستان به علت ضعف دستگاه گوارش، می‌توانید گوشت این خورش را حذف یا کم کنید.
  • برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیم‌هایش، آن را خیلی‌کم‌، یعنی با حرارت کم یا بخار ملایم بپزید، و اگر خواستید آن را سرخ‌کنید، از کمی روغن زیتون برای تفت‌دادن آن بهره‌ببرید.
  • بامیه و خورش آن، برطرف‌کننده یبوست و کاهنده خشکی پوست است و رطوبت‌بخشی مناسبی، به‌ویژه در سوء‌مزاج سوداوی دارد. همچنین بامیه مقوی ایمنی است و به کنترل بهتر قند خون و کاهش عوارض درازمدت دیابت کمک‌می‌کند.

طرز تهیه خورشت بامیه

ماش پلو

ماش‌پلو:

نظر باباحکیم:

  • طبیعت ماش، سردوتر است و جزو حبوبات خوب است که مواد خوبی از گواریدن آن، برای بدن پدیدمی‌آید. ماش و ترکیبات آن، به‌ویژه برای فصول گرم سال، خوراک‌های خوبی هستند.
  • همراهی شبت یا شِوید با برنج و ماش، سردی‌افزایی آنها را اصلاح‌می‌کند. خوردن خرما به‌همراه ماش‌پلو، خوب و قابل‌توصیه است.
  • شویدماش‌پلو غذای خوبی برای دوران شیردهی است.

طرز تهیه ماش پلو

آلبالو پلو

آلبالوپلو:

نظر باباحکیم:

  • آلبالو، در تسکین تشنگی و تقویت معده و کبد گرم و کاهش تلخی دهان ناشی از برگشت صفرا به معده، بسیارسودمند است.
  • باتوجه به آنچه گفته‌شد، آلبالوپلو به‌عنوان غذای سنتی ایرانی، خوراکی مفید برای فصل گرم تابستان است و به‌ویژه در شرایط تشنگی، غلبه حرارت، غلظت خون بالا و پرفشاری خون توصیه‌می‌شود.

طرز تهیه آلبالو پلو

کوکوی کدوسبز

کوکوی کدوسبز:

نظر باباحکیم:

  • کوکوی کدوسبز، غذایی ساده و زودهضم است و طبیعت معتدل مایل به سردوتر دارد.
  • باتوجه به خواص کدو در تری‌بخشی به بدن و مغز و کاهش حرارت معده و کبد، این غذا گزینه خوبی برای روزهای تابستان و رمضان است که مصرف آن در وعده‌های سحر و افطار یا شام، می‌تواند موجب کاهش تشنگی، رفع یبوست و کمک به سبکی بدن و دستگاه گوارش شود.

طرز تهیه کوکوی کدوسبز

آبدوغ خیار گیاهی

آبدوغ‌خیار خام‌گیاهی:

نظر باباحکیم:

  • آبدوغ‌خیار، یک فست‌فود درجه‌یک ایرانی است که نه‌تنها ضرری ندارد، بلکه به رفع عطش و کاهش حرارت بدن در روزهای گرم سال کمک‌می‌کند و درعین‌حال، انرژی‌زا و مقوی است.
  • بادام زمینی، بادام درختی و گردو، با مزاج گرم خود، حفظ‌کننده نیروهای سه‌گانه بدن (نیروی حیاتی در قلب، نیروی نفسانی در مغز و سیستم عصبی، و نیروی طبیعی در کبد) هستند و موجب تقویت عمومی بدن، افزایش نیروی جنسی، تقویت پوست و مو، بهبود حافظه، رفع یبوست، و افزایش نیروی بدنی می‌شوند.
  • آبدوغ‌خیار گیاهی بالا، خوراکی زودهضم، انرژی‌زا و مقوی عمومی بدن، مقوی قلب، مغز، کبد و معده، خون‌ساز و شیرافزا است و برای تقویت کودکان سن رشد، فراگیران، بانوان باردار و شیرده بسیارمفید است.
  • طبیعت این خوراک گیاهی، معتدل است و برای روزهای گرم تابستان، به‌ویژه برای افرادی که مایلند میزان گوشت مصرفی‌شان را کم‌کنند، بسیارمناسب است.

طرز تهیه آبدوغ خیار گیاهی

نان برنجی

نان برنجی:

نظر باباحکیم:

  • خرفه طبیعت کمی‌سرد دارد و منبع غنی امگا۳ و منبع خوبی از ویتامین‌های آ و ث، منیزیم، مس و پتاسیم است. در مطالعات مختلف، آثار تقویت سیستم ایمنی، آثار ضدسرطان به‌ویژه سرطان ریه و خواص آنتی‌اکسیدانی خرفه ثابت‌شده‌است.
  • خرفه خام، به‌خاطر داشتن اگزالات، در مبتلایان سنگ‌های ادراری، احتیاط مصرف دارد.

طرز تهیه نان برنجی

لیموترش پرورده

لیموترش پرورده:

نظر باباحکیم:

  • در فصول مختلف می‌توانید از طعم و عطر فوق‌العاده‌‌ لیموترش پرورده در چای لذت‌ببرید. البته می‌توانید هنگام استفاده از این معجون جذاب و خوش‌عطر در آب گرم یا چای، از چوب دارچین هم برای افزایش عطر و همچنین خاصیت ضدویروسی آن بهره‌ببرید. 
  • در زمان سرماخوردگی، می‌توانید یک‌قاشق عسل و یک‌برش از این لیموهای خوشمزه را درون آب ولرم بریزید و نوش‌جان کنید.
  • از این ترکیب خوش‌مزه و خوش‌بوی شاداب‌کننده پوست، می‌توانید برای بهبود زودتر نشانه‌های سرماخوردگی، افزایش آرامش و نشاط و همچنین کاهش علائم آلرژی چون خارش بهره‌بگیرید.

طرز تهیه لیموترش پرورده

بستنی موزی عسلی

بستنی موزی- عسلی:

نظر باباحکیم:

  • این دسر، به علت وجود موز و عسل، یک میان‌وعده خوب، به‌ویژه برای گروه‌هایی خاص ازجمله کودکان، سالمندان، بانوان باردار، مادران شیرده و افراد کم‌توان در نیروی جنسی است.
  • توصیه ما استفاده از عسل یا شیره‌ها به‌جای شکر است.

طرز تهیه بستنی موزی عسلی

شربت زرشک

شربت زرشک:

نظر باباحکیم:

  • طبیعت شربت زرشک سردوخشک است ولی حضور نبات در تهیه این شربت، سردی زرشک را به اعتدال نزدیک می‌کند.
  • در فصل برداشت زرشک، می‌توانید با زرشک تازه هم این شربت مفید را تهیه و در فصل بهار و تابستان نوش‌جان کنید.
  • از خواص شربت زرشک می‌توان‌گفت: مناسب جوانان سالم و گرم‌مزاج، دارای ویتامین‌های گروه A و C، مقوی سیستم ایمنی بدن، برطرف‌کننده تشنگی به‌ویژه در تابستان، پایین‌آورنده فشار و چربی‌خون، پاک‌کننده کبد و کیسه‌صفرا، رقیق‌کننده خون به‌ویژه در فصول بهار و تابستان

 

سردمزاجان بلغمی و سوداوی، زنان باردار و شیرده و همچنین خانم‌هایی که قصد بارداری دارند، باید در مصرف زرشک بسیار احتیاط‌کنند. البته ضرر و احتیاط شربت و مربای زرشک برای ایشان، کمتر است.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

طرز تهیه شربت زرشک

فالوده هندوانه سکنجبین

فالوده هندوانه- سکنجبین:

نظر باباحکیم:

  • هندوانه دارای طبیعت سردوتر، و مولد خون رقیق و صاف است؛ بنابراین برای کسانی که خون غلیظ دارند، مناسب است.
  • هندوانه را باید بین دو وعده غذایی خورد که معده نه‌چندان پُر باشد و نه خیلی خالی.
  • فالوده "هندوانه- سکنجبین" دافع صفرای زیادی، رافع تشنگی، و مقوی کبد گرم است و به دفع سنگ‌های کلیوی کمک‌می‌کند.

طرز تهیه فالوده هندوانه سکنجبین

دمنوش گل محمدی

دم‌نوش گل‌محمدی:

نظر باباحکیم:

  • دم‌نوش گل محمدی با میوه «به» هم پیشنهاد خوب و دلچسبی برای همه روزهای سال است که آثار خوبی هم در تقویت معده و اعصاب و درمان اضطراب، ریفلاکس و... دارد.
  • با نگاهی به منابع طب ایرانی، می‌توان برخی از خواص گل‌سرخ را چنین برشمرد:
  1. مقوی قوا و ارواح
  2. مقوی قلب و شادی‌بخش
  3. مقوی مغز و قدرت فکر و حافظه
  4. مقوی کبد و معده و گوارش
  5. ملین و مسکن صفرا و بلغم
  6. مقوی دندان و لثه
  7. رفع‌کننده تپش قلب ناشی از حرارت زیاد
  8. مفید برای ترمیم سائیدگی و تحریک پوست توسط عامل خارجی
  • غرغره دم‌کرده گل‌سرخ، رفع‌کننده خونریزی دهان و لثه است و به درمان آفت‌های دهانی و تورم لوزه‌ها کمک‌می‌کند.

 

مصرف زیاده‌ازحد گل‌محمدی، موجب لینت مزاج و دل‌پیچه می‌شود. مصرف هرگیاه دارویی، حتی به‌صورت دم‌نوش، نیازمند شناخت ویژگی‌های بدنی مصرف‌کننده است و لازم است مصرف درازمدت و مداوم آنها با مشورت پزشک متخصص طب ایرانی انجام‌شود.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

طرز تهیه دمنوش گل محمدی

تهیه کتاب تابستان تندرستانه

نظرات شما