طرز تهیه آش ماست با در طب سنتی ایرانی

  • 17 مرداد 1401
  • (1585 مشاهده)
طرز تهیه آش ماست با

 "با" همان آش است، بنابراین "ماست‌با" یعنی آش‌ماست؛ ولی مردم بروجرد برای محکم‌کاری این خوراک را "آش ماسوا" (آش ماست‌با) می‌نامند و البته آن را با کشک هم درست‌می‌کنند.

مواد لازم

  • بلغور گندم: ۱ پیمانه، خیسانده
  • نخود: نیم پیمانه، خیسانده
  • لوبیاسفید: نیم‌ پیمانه، خیسانده
  • پیاز: ۲عدد، رنده یا خردشده
  • اسفناج: ۴۰۰ گرم، ساطوری
  • کشک ساییده: 2-1 پیمانه
  • پیازداغ و نعناداغ: به‌میزان دلخواه
  • نمک بدون ید: به‌میزان لازم
  • زردچوبه، فلفل‌سیاه و پودر سیر: به‌میزان دلخواه
  • آب قلم: 2-1 لیوان، درصورت تمایل

مناسب برای: 4-3 نفر

طرز تهیه

نخود و لوبیاسفید را با 6-5 پیمانه آب روی حرارت زیاد بگذارید تا به‌جوش‌بیاید. سپس شعله را کم‌کنید، در دیگ را ببندید و اجازه‌دهید دست‌کم 3-2 ساعت بپزد. در ساعت پایانی اندکی نمک بدون‌ ید بیفزایید. 
بلغور را با 4-3 پیمانه آب و پیاز در دیگِ جاداری روی حرارت ملایم قراردهید و 3-2 ساعت بپزید. در مرحله پایانی پخت، اندکی نمک بریزید و چندبار هم‌بزنید تا ته‌نگیرد. 
نخود و لوبیای پخته را با آب در دیگ بلغور بریزید و آبِ قلم را بیفزایید و هم‌بزنید. اکنون اسفناج را بیفزایید و در دیگ را بازبگذارید تا آش جابیفتد. سپس کشک را بیفزایید.
اندکی از پیازداغ را با زردچوبه، فلفل‌‌سیاه، پودر سیر و روغن‌حیوانی تفت‌دهید و به آش بیفزایید. نمک آش را اندازه‌کنید و وقتی دوباره به‌جوش‌آمد، از روی حرارت بردارید.
ظرف آش را با پیازداغ و نعناداغ تزئین‌کنید و نوش‌جان بفرمایید.

  • دقت بفرمایید که پیمانه‌های ذکرشده برای گندم و حبوبات، مربوط‌به پیش‌از خیساندن و خشک این مواد است.

 

"ماست‌با" را با ماست‌چکیده هم می‌توان درست‌کرد. البته ماست را می‌توان سر سفره هم به آش افزود و مزه فوق‌العاده آن را امتحان‌کرد.

به‌کوشش و ویرایش: بانو زینب عباسی

منابع:

  1. کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، تألیف نجف دریابندری
  2. سایت انجمن علمی طب سنتی ایران www.itma.ir

 

این غذا به‌علت وجود عناصر اولیه‌ای همچون کشک، اسفناج و نخود، برای کودکان، مادران باردار و شیرده گزینه بسیارمناسبی است. همچنین این آش، خوراک مناسبی برای فصل تابستان است.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

  • نخود یکی از بهترین حبوبات برای غذای انسان است. در منابع طب ایرانی، نخود را بسیارمغذّی، ملیّن طبع، مقوی حرارت غریزی و مقوی ریه و کمر، تولیدکننده خون نیکو، و اشتهاآور دانسته‌اند.
  • اسفناج ملین طبع، زودهضم و کم‌نفخ‌تر از دیگر سبزیجات است.

 

یک ویژگی اسفناج آن است که برگ‌های آن آلودگی‌های آب و خاک و هوا را تا حد زیادی در خود نگاه‌می‌دارد. به‌همین‌سبب لازم است اسفناج را از منابع مطمئن تهیه‌کنید.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

  • مصرف اسفناج برای بیماران مبتلابه دیابت مفید است و برای آنها ملین محسوب می‌شود، همچنین اسفناج می‌تواند قند خون را کاهش‌دهد.
  • در لبنیات، ماست‌چکیده و کشک دو انتخاب خوب و غنی از کلسیم هستند.

 

نظرات شما