طرز تهیه آش گندم به روش طب سنتی ایرانی

  • 12 آبان 1400
  • (1928 مشاهده)
آش گندم دارای مزاج معتدل

آش گندم، با مزاج معتدل خود، ملیّن، خون‌ساز و مقوی عمومی بدن و به‌عنوان یک خوراک سنتی ایران‌، گزینه خوبی برای فصول سرد سال ازجمله پاییز است که دستگاه گوارش ما قوی‌تر می‌شود و بدن به نیرو و غذای بیشتری نیاز دارد.

موارد احتیاط

  • دقت کنید اگر در هوای سرد پاییز یا زمستان میل می‌کنید، زیاد از آبغوره استفاده نکنید.
  •  افرادی که معده‌ ضعیفی دارند و با خوردن غذاهای غلیظ و سنگین، دچار بدگواری می‌شوند، باید در خوردن آش گندم احتیاط کنند.

این آش را می‌توان با چاشنی‌هایی نظیر کشک، ماست شیرین، دوغ یا آبغوره میل کنید.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

آش گندم ملین

مواد لازم

  • گندم پوست‌کنده: ۳ پیمانه، شب‌خیسانده
  • نخود: نیم‌پیمانه، شب‌خیسانده
  • آب قلم یا آبِ گوشت: ۳-۴ پیمانه
  • شوید و گشنیز : ۲ پیمانه، ساطوری
  • زردچوبه، نعناداغ، نمک: به میزان لازم

 طرز تهیه

نخود را با زردچوبه و یک لیتر آب، روی حرارت زیاد بگذارید تا به‌جوش‌آید. سپس حرارت را کم‌کنید و بگذارید با درِ بسته بپزد. نیم‌ساعت پیش‌از پایان پخت، سبزی را با دو پیمانه آب‌جوش و اندکی نمک، روی نخود بریزید و بگذارید با هم خوب بپزند.
در حین پخت نخود، گندم‌ را با چهار لیتر آب، در قابلمه جادار دیگری با درِ نیمه‌باز، روی حرارت ملایم دو ساعت بپزید. (گاهی با قاشق چوبی هم‌بزنید تا ته نگیرد).
بیش‌از نصف گندم پخته‌شده را، بدون آب، با کفگیر بردارید و در ظرف دیگری با گوشت‌کوب بکوبید یا در مخلوط‌کن بریزید تا خوب له‌شود و سپس به ظرف گندم‌ها برگردانید. نخود و سبزی پخته را روی گندم بریزید، آب قلم را بیفزایید و روی حرارت ملایم، هم‌بزنید تا به‌جوش‌بیاید. پس‌از دوسه جوش از روی حرارت بردارید و با نعناداغ، پیازداغ و سیرداغ آرایش‌کنید.

با نگاهی به کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، تألیف شادروان نجف دریابندری

 به‌کوشش: بانو زینب عباسی

 

نظرات شما