طرز تهیه آش سپیدبا به روش طب سنتی ایرانی

  • 03 آذر 1400
  • (1466 مشاهده)
آش سپیدبا زودهضم و لطیف

پسوند «با» در نام‌های غذاهای ایرانی، به معنی آش است؛ مانند غوره‌با، شوربا، ناربا و سپیدبا یا آش‌سپید. سپیدبا آشی لطیف و زودهضم است، رطوبت خوبی از آن تولید می‌شود و به‌همین‌خاطر برای بیشتر افراد بسیار مفید است. پسوند "با" در نام‌های غذاهای ایرانی، به‌معنی آش است، مانند غوره‌با، شوربا، ناربا و سپیدبا یا آش‌سپید.

مواد لازم

  • بلغور جو یا جو پوست‌کنده: ۱ پیمانه
  • جعفری و تره: 0/5-1 پیمانه، ساطوری
  • شنبلیله و گشنیز: 2 قاشق‌غذاخوری، ساطوری
  • نمک، زردچوبه، فلفل‌سیاه: به‌میزان لازم
  • روغن‌زیتون، آب‌نارنج یا لیموترش: به‌میزان دل‌خواه
  • کرفس: 0/5 پیمانه، نگینی
  • هویج: 1 پیمانه، نگینی

 مناسب برای: 4-6 نفر

طرز تهیه

جو را درون دیگ بریزید و حدود 5-8 لیوان آب بریزید. شعله را زیادکنید تا جوش‌بیاید، سپس حرارت را کم‌کنید، هویج و کرفس را بیافزایید و بگذارید با در نیمه‌باز، همه‌ مواد خوب بپزند. اکنون جعفری، تره، گشنیز، شنبلیله، نمک و زردچوبه را بیفزایید تا سبزی‌ها بپزند. در 10دقیقه آخر پخت، روغن‌زیتون را بیفزایید تا حرارت زیادی نبیند. پس‌از گذشت این زمان، شعله را خاموش‌کنید. آش را در ظرف دل‌خواه بریزید و همراه آب‌‌نارنج یا لیموترش نوش‌جان بفرمایید.

 درصورت‌تمایل‌به استفاده از بال و گردن مرغ، بهتر است حدود 500 گرم بال و گردن را پس‌از شستن و پوست‌گرفتن، در دیگی جداگانه با پیاز بپزید، گوشت‌هایش را جداکنید، به‌همراه عصاره‌ صاف‌شده در پایان پخت به‌ ترکیب‌اصلی بیفزایید. می‌توانید از عصاره‌قلم یا پای‌مرغ نیز به‌جای بال و گردن استفاده‌کنید.

  •  دقت‌کنید این آش نباید خیلی‌غلیظ باشد.

 اگر از جوی کامل پوست‌کنده استفاده‌می‌کنید، برای پخت سریع‌تر می‌توانید آن‌را از شبِ قبل بخیسانید. ولی بلغور جو و جو پَرک نیاز به این‌مرحله ندارند و در مدت‌زمان کوتاه‌تری می‌پزند.

 به کوشش: بانو زینب عباسی

در پاکسازی بهاره با آش سپیدبا، توصیه‌می‌شود فرد روزی سه‌وعده (و درصورت‌تمایل، چهار وعده) از این خوراک خوشمزه میل‌می‌کند و در این‌مدت، جز آب و چای کم‌رنگ، چیز دیگری نخورد.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

این غذا شاید ساده به‌نظربرسد ولی طراحی بسیارهوشمندانه‌ای دارد. درصورت‌تمایل می‌توانید کرفس و شلغم هم به این آش بیافزایید ولی تأکیدمی‌کنیم که آش سپیدبا را با ترکیب پایه بپزید تا باورکنید چنین آش ساده‌ای چقدر می‌تواند خوشمزه باشد.

  • این آش به این علت که حبوبات و گوشت ندارد، به‌راحتی می‌تواند در رژیم‌های خاص غذایی و گیاه‌خواری قرارگیرد.

از ترکیب مواد اولیه این آش، به‌ویژه شلغم، هویج و سبزیجات، رطوبت‌بخشی مناسب و خواص غذایی و دوایی می‌توان انتظارداشت: تقویت قوه مدبره بدن، تقویت سیستم ایمنی، کاهش علائم سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا، مناسب برای بیماران کم‌توان با گوارش ضعیف، رفع یبوست، رفع خشکی پوست و مو، کاهش عوارض دارویی مانند شیمی‌درمانی و پرتودرمانی و...

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

  • گوشت بلدرچین نیز با طبیعت گرم خود، لطیف و مقوی است و می‌تواند برای دوره نقاهت بیماری‌های مزمن و ناتوان‌کننده مانند کرونا، سرطان، کم‌‌خونی و... به ترکیب آش سپیدبا افزوده‌شود.

  این غذا شاید ساده به‌نظربرسد ولی طراحی بسیار هوشمندانه‌ای دارد. درصورت تمایل می‌توانید کرفس و حتی شلغم را درصورت تمایل به این آش بیافزایید ولی تأکید‌می‌کنم که آش سپیدبا را با ترکیب پایه بپزید تا باورکنید چنین آش‌ساده‌ای چقدر می‌تواند خوشمزه باشد.

  • ترکیب پایه و اصلی آش سپیدبا، این غذای اصیل و ایرانی، شامل جوی پوست‌کنده کامل، جعفری و تره، شنبلیله و گشنیز، نمک، زردچوبه، روغن‌زیتون، آب‌نارنج یا لیموترش است. ولی می‌توانید کرفس و حتی شلغم را درصورت تمایل‌به این آش بیافزایید.

خواص آش سپیدبا

 سپیدبا لطیف و زودهضم است، رطوبت خوبی از آن تولید می‌شود و به‌همین‌خاطر علاوه‌براینکه برای همه افراد خانواده بسیارمفید است، گروه‌های زیر نیز از این غذا سود بیشتری می‌برند:

  •  کهنسالان
  •  بیماران کم‌توانی که ضعف‌گوارش دارند مبتلایان‌به خشکی‌هایی چون یبوست امعایی، سرطان، خشکی پوست و مو و ...

 این آش، چون حبوبات و گوشت ندارد، به‌راحتی می‌تواند در رژیم‌های خاص غذایی قرارگیرد و گیاه‌خواران نیز می‌توانند از این‌ترکیب در رژیم‌‌غذایی گیاه‌خواری سود ببرند.

 درباره خواص موادی که به ترکیب پایه می‌توان افزود، بدانید:

  • کرفس: طبع غذا را گرم‌تر و نفخ احتمالی را کمترمی‌کند و برای رژیم‌های کاهش‌وزن و کاهش اسیداوریک مناسب است.
  • هویج: موجب افزایش انرژی‌زایی و رطوبت‌بخشی و تقویت پوست و چشم می‌شود و ضد یبوست است.
  • شلغم: ضد یبوست است و موجب کاهش علایم سرماخوردگی می‌گردد.
  • بال و گردن مرغ، بدون پوست: دارای گوشت لطیفی است و برای دوره نقاهت، بیماری‌های مزمن و ناتوان‌کننده مانند سرطان، کم‌‌خونی و ... مناسب است.
  • افزودن ادویه‌ای چون فلفل سیاه یا پودر زیره سیاه برای کاهش نفخ احتمالی یا مزه‌دارکردن، منعی ندارد.
نظرات شما