پسوند «با» در نامهای غذاهای ایرانی، به معنی آش است؛ مانند غورهبا، شوربا، ناربا و سپیدبا یا آشسپید. سپیدبا آشی لطیف و زودهضم است، رطوبت خوبی از آن تولید میشود و بههمینخاطر برای بیشتر افراد بسیار مفید است. پسوند "با" در نامهای غذاهای ایرانی، بهمعنی آش است، مانند غورهبا، شوربا، ناربا و سپیدبا یا آشسپید.
مناسب برای: 4-6 نفر
جو را درون دیگ بریزید و حدود 5-8 لیوان آب بریزید. شعله را زیادکنید تا جوشبیاید، سپس حرارت را کمکنید، هویج و کرفس را بیافزایید و بگذارید با در نیمهباز، همه مواد خوب بپزند. اکنون جعفری، تره، گشنیز، شنبلیله، نمک و زردچوبه را بیفزایید تا سبزیها بپزند. در 10دقیقه آخر پخت، روغنزیتون را بیفزایید تا حرارت زیادی نبیند. پساز گذشت این زمان، شعله را خاموشکنید. آش را در ظرف دلخواه بریزید و همراه آبنارنج یا لیموترش نوشجان بفرمایید.
درصورتتمایلبه استفاده از بال و گردن مرغ، بهتر است حدود 500 گرم بال و گردن را پساز شستن و پوستگرفتن، در دیگی جداگانه با پیاز بپزید، گوشتهایش را جداکنید، بههمراه عصاره صافشده در پایان پخت به ترکیباصلی بیفزایید. میتوانید از عصارهقلم یا پایمرغ نیز بهجای بال و گردن استفادهکنید.
اگر از جوی کامل پوستکنده استفادهمیکنید، برای پخت سریعتر میتوانید آنرا از شبِ قبل بخیسانید. ولی بلغور جو و جو پَرک نیاز به اینمرحله ندارند و در مدتزمان کوتاهتری میپزند.
به کوشش: بانو زینب عباسی
این غذا شاید ساده بهنظربرسد ولی طراحی بسیارهوشمندانهای دارد. درصورتتمایل میتوانید کرفس و شلغم هم به این آش بیافزایید ولی تأکیدمیکنیم که آش سپیدبا را با ترکیب پایه بپزید تا باورکنید چنین آش سادهای چقدر میتواند خوشمزه باشد.
این غذا شاید ساده بهنظربرسد ولی طراحی بسیار هوشمندانهای دارد. درصورت تمایل میتوانید کرفس و حتی شلغم را درصورت تمایل به این آش بیافزایید ولی تأکیدمیکنم که آش سپیدبا را با ترکیب پایه بپزید تا باورکنید چنین آشسادهای چقدر میتواند خوشمزه باشد.
سپیدبا لطیف و زودهضم است، رطوبت خوبی از آن تولید میشود و بههمینخاطر علاوهبراینکه برای همه افراد خانواده بسیارمفید است، گروههای زیر نیز از این غذا سود بیشتری میبرند:
این آش، چون حبوبات و گوشت ندارد، بهراحتی میتواند در رژیمهای خاص غذایی قرارگیرد و گیاهخواران نیز میتوانند از اینترکیب در رژیمغذایی گیاهخواری سود ببرند.
درباره خواص موادی که به ترکیب پایه میتوان افزود، بدانید:
در پاکسازی بهاره با آش سپیدبا، توصیهمیشود فرد روزی سهوعده (و درصورتتمایل، چهار وعده) از این خوراک خوشمزه میلمیکند و در اینمدت، جز آب و چای کمرنگ، چیز دیگری نخورد.
—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی