آش سماق، طبیعت معتدل مایل به خنک دارد و یک خوراک خوب و مناسب برای فصل گرم تابستان است که معدهها در آن، کمکم ضعیفترمیشود. آش سماق یکیاز غذاهای محلی اصفهان، همدان، تویسرکان، نهاوند و خرمآباد است که در مواد اولیه باهم متفاوتاند.
"با" همان آش است، بنابراین "ماستبا" یعنی آشماست؛ ولی مردم بروجرد برای محکمکاری این خوراک را "آش ماسوا" (آش ماستبا) مینامند و البته آن را با کشک هم درستمیکنند.
آلبالو پلو را میتوانید با اندکی از مخلوط دارچین، هل و میخک هنگام دمکردن پلو، خیلیکم، لای آن معطرکنید.
خورش خلال از غذاهای منطقه غرب ایران و استان کرمانشاه هست که مردم این منطقه آنرا با زرشک سیاه و روغن کرمانشاهی اصیل تهیهمیکنند.
این غذا، خوراک بسیار خوب و مناسبی برای فصل بهار و تابستان است.