ترش آش، از غذاهای محلی استان گیلان است که در بین آنها به تورشهآش معروف است. البته در گیلان، این آش را با لوبیا و آبغوره درستمیکنند و در مناطق مختلف نیز این آش را با ترکیبات مختلف، بنا به ذائقه هرمنطقه، تدارکمیبینند. در ترکیبی که در اینجا آمده، نخود و نارنج جایگزینشده تا از خواص هردو، بهویژه نخود، بیشتر بهرهببرید.
دستگاه گوارش انسان در فصول سرد سال، قویتر میشود و ما هم برای غلبه بر سرما، نیاز به انرژی بیشتری داریم. بههمینخاطر پدران و مادران خردمند ما، در فصول سرد به خوراکهای سنگینتر و مقویتری چون هلیم، آبگوشت، کبابها و فسنجان رویمیآوردند.
در بیماران بهویژه کودکان که بهتازگی فاز حاد بیماری یا تب را گذراندهاند و اشتها به غذا ندارند، میتوان حتی برای تقویت قوا از آب نخودآب نیز به بیمار نوشاند.
خورش فسنجان، خوراکی ایرانی، بسیار مغذی و خوشمزه و دارای مواد معدنی و ریزمغذیهای موردنیاز بدن است و بیشتر افراد، بهشرط تندرستی عمومی و درستی دستگاه گوارش، میتوانند از آن بهرهبگیرند.
میوه بِه، مقوی قلب، معده، مغز و کبد است. بوئیدن انواع به، نشاطآور است، اشتها را تحریککرده و به هضم کمکمیکند. بِه، مُدّر است و برای پاکسازی و شستشوی سیستم کلیوی و ادراری نیز مفید است. همچنین میوه به، جنین را از خطر سقط حفظمیکند و موجب زیبایی آن میشود.