خورش فسنجان، خوراکی ایرانی، بسیار مغذی و خوشمزه و دارای مواد معدنی و ریزمغذیهای موردنیاز بدن است و بیشتر افراد، بهشرط تندرستی عمومی و درستی دستگاه گوارش، میتوانند از آن بهرهبگیرند.
مناسب برای: 8 نفر
در آغاز گوشت گوسفندی چرخکرده را با ۲عدد پیاز، نمک،فلفل، زردچوبه و دیگر ادویه دلخواهتان، چنگبزنید تا مایه کوفتهریزه یکدست شود. آنگاه دستهایتان را در یک کاسه آب سرد بزنید و بهاندازه یک کلهگنجشک از مایه بردارید، میان دو دست گلولهکنید و در سینی بگذارید. پسازآنکه همه گوشت سرگنجشکی شد، ۳-۴ قاشق روغن حیوانی را در یک تابه روی آتش ملایم داغکنید و کوفتهها را در روغن بغلتانید و زمانی که خوب سرخشد و پخت، کنار بگذارید. سومین پیاز را در روغن باقیمانده گوشت تفتدهید تا کمی رنگ بگیرد و زردچوبه، فلفل سیاه و مغز گردو را بیفزایید و ۵-۶ دقیقه بچرخانید تا بوی خامی آن گرفتهشود. در این مرحله کدو حلوایی چرخکرده یا ریز رندهشده، چند لیوان آب، زعفران حلکرده و کمی نمک را توی دیگ بریزید و آتش را زیادکنید تا بهجوشبیاید.
کدو حلوایی، تیزی مغز گردو را میگیرد و مایه فسنجان را سبکتر میکند. میتوانید کدوحلوایی را به مایه انواع فسنجان بیافزایید و کمی گرد دارچین هم روی آن بپاشید. پس از جوشآمدن، درِ دیگ را گذاشته و بگذارید روی حرارت خیلیکم، ۳-۴ ساعت گردو، روغن خود را بهخوبی پسبدهد. سپس گوشت قلقلی را بیفزایید و بگذارید با درِ بسته، ۱ ساعت دیگر بپزد. در پایان رب انار، شکر و نمک غذا را بستهبه ذائقهتان اندازهکنید و بگذارید خورش ۱۰-۱۵ دقیقه دیگر بجوشد.
فسنجان بادام نیز در گذشته بسیار معمول بودهاست. میتوانید با همین دستور، فسنجان بادام درستکنید و تنها به جای مغز گردو، از بادام پوستگرفته و چرخکرده بهره بگیرید.
به کوشش: بانو زینب عباسی
منبع: کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، تألیف نجف دریابندری (با ویرایش فراوان)
روزهای سرد پاییز و زمستان، زمان خوبی برای خوردن خورش فسنجان گردو یا بادام است چون این خورش، خوراکی سنگین است و در این فصول هم دستگاه گوارش انسان، قویتر و نیاز ما به انرژی، بیشتر میشود.
گردو و شیره انگور، ممکن است موجب خارش بدن یا التهاب مخاط دهان شوند. رب انار و کدوحلوایی، مصلح این ضررهای احتمالی هستند و میتوان به عنوان چاشنی هم از آنها بهرهبرد.
—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی