طرز تهیه شربت زعفران و گلاب با طب سنتی ایرانی

  • 25 آبان 1401
  • (1281 مشاهده)
شربت گلاب زعفران

در منابع طبّی، شربت جُلّاب، شربتی است رقیق که می‌تواند با شکر، نبات یا عسل و اندکی گلاب تهیه شود و آن را جُلّاب خام می‌نامند. شربت جُلّاب زعفران یک نوشیدنی پرفایده طراحی‌شده توسط حکمای مکتب طب ایرانی است و می‌تواند به‌تنهایی یا همراه با عرق‌هاى مناسب نوشیده‌شود.

مواد لازم

  1. گلاب: ۱ لیتر
  2. نبات سفید: ۱ کیلو
  3. زعفران: ۱ مثقال

طرز تهیه

گلاب و نبات سفید را درون ظرف مناسبی بریزید و بگذارید نبات، خوب در گلاب حل شود.‌ کفِ روی آن را بگیرید و آن‌قدر بجوشانید تا حجم آن نصف‌ شود و به قوامی متوسط برسد. سپس زعفران ساییده‌ای را که از ۱-۲ ساعت پیش در کمی گلاب دم‌کرده‌اید، به محلول گلاب و نبات بیافزایید و پس‌از ۲-۳ دقیقه شربت را از روی حرارت بردارید. شربت "جُلّاب زعفران" شما آماده است و می‌توانید پس‌از خنک‌شدن، آن را در ظرف مناسبی در یخچال نگهداری‌کنید.

  • دقت‌کنید که حرارت زیاد و پخت طولانی‌ می‌تواند خواص زعفران را کمتر ‌کند.
  • بهتر است برای رنگ بهتر این شربت، برای پخت از ظروف شیشه‌ای یا لعابی استفاده‌کنید.

به کوشش: بانو زینب عباسی

 

  •  در کتب طب ایرانی، نسبت‌های مختلفی برای ترکیب میزان شکر و گلاب ذکر شده‌‌است. برخی گلاب را سه‌برابر شکر، برخی دیگر با نسبت مساوی، بعضی دو پیمانه آب و یک پیمانه گلاب و در دستوری دیگر ده پیمانه شکر را با پنج‌ پیمانه آب و یک پیمانه گلاب درنظرگرفته‌اند.

این شربت پرخاصیت، اگر با عسل تهیه شود، گرم‌تر و مقوی‌تر است و برای افراد سردمزاج و کسانی که در طول روز فعالیت جسمی و ذهنی زیادی دارند، بسیار سودمند خواهدبود.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

  • علاوه‌بر نبات و عسل، در تهیه این شربت، می‌توان از شکر سرخ یا شکر سفید نیز بهره‌برد. ازآنجاکه شکر با گلاب حرارت می‌بیند و با زعفران همراه‌می‌شود، مزاج این شربت، به گرمی متعادلی مایل است و می‌تواند درد معده، ناشی‌از سردی معده را تا حد زیادی تسکین‌دهد، به‌ویژه اگر شربت را موقع مصرف، گرم نمایند.
  • شربت جُلّاب به نقل از مخزن‌الادویه، از جمله شربت‌هایی است که جهت تقویت قلب، خفقان و مالیخولیا کاربرد دارد.
  •  این شربت به‌علت وجود زعفران، می‌تواند با تقویت قلب، باعث نیکویی رنگ چهره گردد و از استرس، افسردگی، ترس و وحشت بکاهد.

با کاهش میزان زعفران، می‌توان این شربت را، نوشیدنی بسیارمناسبی برای فصل گرم تابستان درنظرگرفت.

زعفران با طبیعت گرم و خشک خود، شادی‌آور و مُفَرح است و پاک‌کننده خوبی برای کلیه، مثانه و بازکننده گرفتگی‌های مغز، کبد و طحال است.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

موارد احتیاط مصرف شربت جلاب زعفران:

  • به علت خاصیت قاعده‌آور بودن زعفران، مصرف این شربت در دوران بارداری و قاعدگی ممنوع است.
  • مصرف زیاد زعفران، می‌تواند سبب تشدید تپش قلب شود. درصورت بروز چنین موردی، درباره میزان مجاز مصرف شربت، با پزشک خود مشورت‌کنید.
  • مصرف بیش‌‌ازاندازه زعفران می‌تواند باعث قهقهه و خنده‌ بلند، حتی در افراد عادی شود.
نظرات شما