توصیههای شب یلدایی از دیدگاه طب سنتی (ایرانی) عبارتند از:
- در شب یلدا، شام را سبک میلکنید.
- مصرف خوردنیهای یلدایی را با فاصله 1-2 ساعت پساز شام آغازکنید.
- تاجایممکن آجیل را خام میلکنید، نه بوداده و شور. مویز، توت و انجیرخشک را هم دریابید.
- بهتر است لبو را با اندکی از آب آن میلکنید تا ملیّن طبع باشد.
- میوههای ترش نخورید و پرتقالشیرین، سیب، به یا انار ملس نوشجان کنید.
- هندوانه را خیلیکم و بهرسم یلدایی بخورید و در کنار آن آجیلهای گرم نیز میلکنید.
یلدا یعنی زایش: زایش خورشید، مهر یا میترا.
- یلدا، از جشنهای کهن ایرانیان، جشن تندرستی و دلدرستی و نماد پیروزی و بهروزی است.
خودتان را در شب یلدا به این نوشیدنیهای خوب مهمانکنید:
- چای ایرانی با هل یا دارچین یا زعفران
- دمنوش گلمحمدی
- دمنوش نعنا با کمی نبات
- معجون شیربادام با هل و...
یادتان باشد:
یلدا را با پرخوری، باهمخوری و بَرهَمخوری، که آفتهای روش زندگی نویناند، آلودهنکنید.
آجیل و میوههای شب یلدا، جنبه نمادین دارند. بیشتر این میوهها پُردانه هستند (نمادی از برکتخیزی و باروری) و سرخرنگ (نمایندگان خورشید) مانند هندوانه، انار و چغندر پخته یا لبو.
دکتر رضایی پور