خواص و ضررهای خیار در دیدگاه طب سنتی ایرانی

  • 09 آبان 1400
  • (1218 مشاهده)

مزاج خیار سرد و تر است.

خواص:

  • خیار تشنگی را تسکین‌می‌دهد و حرارت بدن و صفرا را می‌کاهد.
  • خیار تصفیه‌کننده خوبی برای خون و کبد است و از التهابات می‌کاهد.
  • خیار تا حدی مدرّ است و می‌تواند برای سنگ کلیه و مثانه مؤثر باشد.

مضرات:

  • خوردن خیار با معده خالی، به‌ویژه پس‌از گرسنگی طولانی، می‌تواند سبب آسیب جدی به دستگاه گوارش شود‌.
  • با غذاهایتان، به‌ویژه غذاهای پخته، خیار نخورید.
  • خوردن خیار در افرادی که گوارش سرد یا معده ضعیفی دارند، مضر است و سبب دل‌پیچه، دل‌درد و نفخ می‌شود.

کاربردهای دیگر خیار:

  •  جهت آبرسانی و رفع التهاب و حرارت پوست‌های خشک، مخصوصاً در افراد گرم‌مزاج و ساکنان مناطق گرم‌وخشک، قراردادن برش‌های نازک خیار بر روی پوست توصیه‌می‌شود.
  • اگر از خیار رنده‌شده در شربت‌ها استفاده‌کنید، ضمن ایجاد تنوع، عطر و مزّه متفاوت، باعث خنک‌شدن مزاج نوشیدنی می‌شود.
  • برای کاهش اثرات بوی بد، به‌ویژه در افراد مضطرب، تحریک‌پذیر و حساس‌به بو، بوی خیار رنده‌شده را حتماً امتحان‌کنید.
  • با قراردادن برش‌های خیار روی پلک چشم‌، می‌توانید پف چشم‌هایتان را کاهش‌دهید.

در فصول سرد سال، به‌ویژه زمستان، نباید خیار خورد.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی


 یادتان باشد:

  • خیار با حدود %95 آب و %5 املاح، از خوردنی‌های مناسب فصول گرم سال، به‌ویژه تابستان است.
  • خیار، نفاخ، دیرهضم و گاهی مُحرّک‌ تب‌های مزمن است.

وقتی درباره خواص خیار صحبت‌می‌کنیم، باید متذکرشویم که این خواص را بیشتر در خیارهای تابستانه و بوته‌ای جستجوکنید.

مصلح خیار برای افراد سردمزاج، نمک، زنیان، کشمش و عسل، و برای گرم‌مزاجان، سکنجبین است.

—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی

نظرات شما