مزاج خیار سرد و تر است.
خواص:
- خیار تشنگی را تسکینمیدهد و حرارت بدن و صفرا را میکاهد.
- خیار تصفیهکننده خوبی برای خون و کبد است و از التهابات میکاهد.
- خیار تا حدی مدرّ است و میتواند برای سنگ کلیه و مثانه مؤثر باشد.
مضرات:
- خوردن خیار با معده خالی، بهویژه پساز گرسنگی طولانی، میتواند سبب آسیب جدی به دستگاه گوارش شود.
- با غذاهایتان، بهویژه غذاهای پخته، خیار نخورید.
- خوردن خیار در افرادی که گوارش سرد یا معده ضعیفی دارند، مضر است و سبب دلپیچه، دلدرد و نفخ میشود.
کاربردهای دیگر خیار:
- جهت آبرسانی و رفع التهاب و حرارت پوستهای خشک، مخصوصاً در افراد گرممزاج و ساکنان مناطق گرموخشک، قراردادن برشهای نازک خیار بر روی پوست توصیهمیشود.
- اگر از خیار رندهشده در شربتها استفادهکنید، ضمن ایجاد تنوع، عطر و مزّه متفاوت، باعث خنکشدن مزاج نوشیدنی میشود.
- برای کاهش اثرات بوی بد، بهویژه در افراد مضطرب، تحریکپذیر و حساسبه بو، بوی خیار رندهشده را حتماً امتحانکنید.
- با قراردادن برشهای خیار روی پلک چشم، میتوانید پف چشمهایتان را کاهشدهید.
یادتان باشد:
- خیار با حدود %95 آب و %5 املاح، از خوردنیهای مناسب فصول گرم سال، بهویژه تابستان است.
- خیار، نفاخ، دیرهضم و گاهی مُحرّک تبهای مزمن است.
وقتی درباره خواص خیار صحبتمیکنیم، باید متذکرشویم که این خواص را بیشتر در خیارهای تابستانه و بوتهای جستجوکنید.
در فصول سرد سال، بهویژه زمستان، نباید خیار خورد.
—دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب ایرانی