کدو حلوایی که به آن گاهی کدوگردویی نیز میگویند: گونهای از کدو است که صیقلیپوست و ناقوسشکل است و به رنگ زرد یا نارنجی، عموماً شیرین است و بههمینخاطر به آن کدو حلوایی میگویند.
کدوحلوایی یا «قَرع»، طبیعت معتدل مایلبه کمی سردوتر دارد ولی زمانیکه رسیده و شیرین باشد، اگر با آب خیلیکم، پخته یا بخارپز شود، طبیعت معتدلی خواهدداشت. در منابع طب ایرانی نیز بیشتر توصیهشده بخارپز شود یا با فر پختهشود. کدو حلوایی، منبع غنی ویتامینهای A, C, E، کولین، نیاسین، پتاسیم و کلسیم است.
خواص و فواید
- رفع یبوست با داشتن فیبر فراوان
- کمک به بهبود بیماریهای قلبی و زیادی فشار خون
- کمک به درمان چاقی و کاهش وزن
- بهبود نشانههای زکام، سرماخوردگی و سرفه زیاد
- کاهش مشکلات پوستی چون خشکی پوست، آکنه و دمل در گرممزاجان
- افزایش ادرار و دفع سموم بدن و کمک به رفع عطش
- بهتر است کدوی رسیده و شیرین را با آب خیلیکم بپزید یا بخارپز کنید.
هشدارها و موارد احتیاط
- بهتر است انواع کدو، بهتنهایی خوردهنشوند چون میتوانند سوءمزاجهای احتمالی معده و کبد را تشدیدکنند.
مصلحهای کدو حلوایی
- توصیهمیشود که کدوحلوایی پخته، با پودر نبات، شکر، شیره انگور یا عسل میلشود.
- به سبب طبیعت نسبتاً معتدلی که دارد، میتواند در گرممزاجانی که دچار مشکلات پوستی چون خشکی پوست، آکنه و دمل هستند، بسیارمفید باشد.
- ضمن مدرّ بودن و دفع سموم بدن، برطرفکننده عطش است.
- با داشتن فیبر فراوان، ملیّن خوبی برای بیشتر افراد خانواده است. بهویژه برای: بیماریهای قلبی، زیادی فشارخون، چاقی و اضافهوزن، یبوست، زکام، سرماخوردگی و سرفه زیاد.
کدوحلوایی میتواند گزینه بسیارمناسبی در رژیم غذایی فصل پاییز و زمستان و روزهای شیوع کرونا باشد.
دکتر رضایی پور