خواص و موارد احتیاط گل‌ گاوزبان از دیدگاه طب سنتی ایرانی

  • 02 آذر 1400
  • (3069 مشاهده)

طبیعت گل‌گاوزبان گرم‌وتر و نزدیک‌به اعتدال است و خاصیت آن، از زمان چیده‌شدن تا هفت‌سال به‌جامی‌ماند.

برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های گل‌گاوزبان:

  •  مقوی قلب، کبد، مغز و سیستم عصبی
  • آرام‌بخش، ضداضطراب و شادی‌آور
  • کاهنده تپش‌قلب و دردهای عصبی
  • رافع مشکلات پروستات
  • بالابرنده فشارخون (مناسب برای افراد دچار افت‌فشار و ضعف)
  • تنظیم‌کننده سودای بدن
  • مقوی‌عمومی بدن
  • مسکن سرفه‌های‌خشک، سینه‌درد و تنگی‌نفس
  • رافع زخم و التهاب دهان مانند آفت‌های مخاطی و برفک دهان
  • کمک‌به دفع سنگ‌ کلیه و مثانه
  • کاهنده علایم سرماخوردگی و آنفولانزا

مصرف زیاد گاوزبان می‌تواند موجب پرفشاری‌خون، سردرد، خونریزی قاعدگی و سقط‌جنین شود.

دکتر رضایی پور

 

کاربردهای دیگر گل‌گاوزبان:

  • بخوردادن با ترکیبی از گل‌گاوزبان، گل همیشه‌بهار و گل‌سرخ، می‌تواند سبب پاکسازی و درخشان‌ترشدن پوست صورت شما شود.
  • مسواک‌زدن با پودر گل‌گاوزبان، سبب شست‌وشو و تقویت لثه‌ها می‌شود.
  • غرغره دم‌نوش گل‌گاوزبان، برای رفع زخم و التهاب‌های‌دهانی مانند آفت و برفک‌، بسیارمفید است.
  • دمنوش گل‌گاوزبان+به+سیب+گلاب؛ آرام‌بخش و دافع سودای غیرطبیعی و تنظیم‌کننده خواب شبانه است.
  • ترکیبی از دمنوش گل‌گاوزبان، آب یا میوه بالنگ و آب‌سیب طبیعی، نشاط‌آور، مقوی بدن، معده و قلب است.

 موارد احتیاط:

  •  گاوزبان، به‌علت قاعده‌آوربودن، برای بانوان باردار و در دوران‌قاعدگی منع‌مصرف دارد.
  •  ازآن‌جاکه گل‌گاوزبان، تاحدی رقیق‌کننده خون است، بهتر است از حدود یک‌هفته پیش تا پس‌از فصد، حجامت، زالودرمانی و اعمال جراحی، از مصرف آن خودداری‌کنید.
  •  گاوزبان برای بیماری‌های کبدی محدودیت مصرف دارد.
  •  مصرف زیاد روزانه یا بیش‌از یک‌ماه مداوم گل‌گاوزبان، می‌تواند موجب مسمومیت کبد و افزایش فشارخون شود.
  •  افراد قوی و پرخون یا افرادی که خشم یا اندوه پنهان دارند، در هنگام افزایش فشارخون اصلاً نباید گل گاوزبان را خودسرانه مصرف‌کنند، چون می‌تواند سبب پرفشاری خون و خطرناک باشد.

  • مصلح گاوزبان، به‌ویژه برای جلوگیری از افزایش فشار خون، لیمو امانی است.
نظرات شما