طبیعت گلگاوزبان گرموتر و نزدیکبه اعتدال است و خاصیت آن، از زمان چیدهشدن تا هفتسال بهجامیماند.
برخی از مهمترین ویژگیهای گلگاوزبان:
- مقوی قلب، کبد، مغز و سیستم عصبی
- آرامبخش، ضداضطراب و شادیآور
- کاهنده تپشقلب و دردهای عصبی
- رافع مشکلات پروستات
- بالابرنده فشارخون (مناسب برای افراد دچار افتفشار و ضعف)
- تنظیمکننده سودای بدن
- مقویعمومی بدن
- مسکن سرفههایخشک، سینهدرد و تنگینفس
- رافع زخم و التهاب دهان مانند آفتهای مخاطی و برفک دهان
- کمکبه دفع سنگ کلیه و مثانه
- کاهنده علایم سرماخوردگی و آنفولانزا
کاربردهای دیگر گلگاوزبان:
- بخوردادن با ترکیبی از گلگاوزبان، گل همیشهبهار و گلسرخ، میتواند سبب پاکسازی و درخشانترشدن پوست صورت شما شود.
- مسواکزدن با پودر گلگاوزبان، سبب شستوشو و تقویت لثهها میشود.
- غرغره دمنوش گلگاوزبان، برای رفع زخم و التهابهایدهانی مانند آفت و برفک، بسیارمفید است.
- دمنوش گلگاوزبان+به+سیب+گلاب؛ آرامبخش و دافع سودای غیرطبیعی و تنظیمکننده خواب شبانه است.
- ترکیبی از دمنوش گلگاوزبان، آب یا میوه بالنگ و آبسیب طبیعی، نشاطآور، مقوی بدن، معده و قلب است.
موارد احتیاط:
- گاوزبان، بهعلت قاعدهآوربودن، برای بانوان باردار و در دورانقاعدگی منعمصرف دارد.
- ازآنجاکه گلگاوزبان، تاحدی رقیقکننده خون است، بهتر است از حدود یکهفته پیش تا پساز فصد، حجامت، زالودرمانی و اعمال جراحی، از مصرف آن خودداریکنید.
- گاوزبان برای بیماریهای کبدی محدودیت مصرف دارد.
- مصرف زیاد روزانه یا بیشاز یکماه مداوم گلگاوزبان، میتواند موجب مسمومیت کبد و افزایش فشارخون شود.
- افراد قوی و پرخون یا افرادی که خشم یا اندوه پنهان دارند، در هنگام افزایش فشارخون اصلاً نباید گل گاوزبان را خودسرانه مصرفکنند، چون میتواند سبب پرفشاری خون و خطرناک باشد.
- مصلح گاوزبان، بهویژه برای جلوگیری از افزایش فشار خون، لیمو امانی است.
مصرف زیاد گاوزبان میتواند موجب پرفشاریخون، سردرد، خونریزی قاعدگی و سقطجنین شود.
دکتر رضایی پور