Evaluation of medicinal plants and herbal products used in Iranian volunteers during the Covid-19 outbreak
این مطالعه مقطعی مبتنیبر وب بر روی ۲۹۸ فرد در ایران، بین ۲۶ تا ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ انجامشد. دادهها از طریق پرسشنامه آنلاین از طریق رسانههای اجتماعی مانند واتساپ و تلگرام جمعآوریشد. بهمنظور بررسیهای آماری از مدلهای رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه استفاده و نتایج این روشها بهصورت نسبت شانس (OR) و فواصل اطمینان ۹۵ درصد نشاندادهشد.
میزان استفاده از گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در این مطالعه برابر با ۵۰.۳ درصد بود. نتایج نشان داد، افرادیکه اعضای خانواده، دوستان و آشنایان آنها به کووید-۱۹ مبتلا بودند (۲/۹۶ – ۱/۰۱ :CI ۹۵ درصد، ۱/۷۲=OR) بیشتراز سایرین از گیاهان دارویی و داروهای طبیعی استفادهمیکردند. بیشترین میزان استفاده از گیاهان دارویی بهترتیب مربوطبه گیاهان آویشن، زنجبیل، دارچین، بابونه و پونهکوهی بود.
باتوجهبه اعتماد و علاقه حداقل نیمیاز مردم جامعه به استفاده از گیاهان دارویی و فرآوردههای مرتبط خصوصاً در پیشگیری و درمان کووید-۱۹، برای استفادۀ درست از این داروها در جامعه، بهنظرمیرسد اتخاذ سیاستهایی بهمنظور اطلاعرسانی صحیح در مورد نحوه مصرف، عوارض و تداخلات احتمالی و راههای کسب اطلاعات معتبر در زمینه گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در زمان این بیماری ضروری است.
نویسندگان: فرید دباغیان، مریم حسنپور، سامان معروفیزاده، علیرضا خوشدل، نفیسه حسینییکتا، مهناز خانوی
منبع: مجله Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine
سال انتشار : ۱۳۹۹ (۲۰۲۰)