مصاحبه دکتر ناصر رضایی پور با ایسنا پزشکی درباره بهداشت روانی در تاریخ دوم دی ماه 1391

  • 30 فروردین 1401
  • (1151 مشاهده)

یک متخصص طب سنتی ایران:  تلفیق پزشکی نوین و طب سنتی ایرانی، گامی مؤثر در جهت ارتقای بهداشت روانی افراد

مصاحبه به تاریخ: دوم دی ماه 1391

یک متخصص طب سنتی اظهارکرد: با نگاهی تلفیقی و بهره‌گیری از نقاط قوت و قدرت دانش پزشکی نوین و طب سنتی در کنار یکدیگر، می‌توان شرایط اضطرابی، روحی و روانی افراد و محیط پیرامون آنها را مدیریت‌کرد و بهداشت روانی افراد جامعه را ارتقاء بخشید.

دکتر ناصر رضایی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیان داشت: تعریف بهداشت روانی در طب سنتی تفاوت چندانی با بهداشت روانی در پزشکی نوین یا روان‌شناسی نوین ندارد اما مسأله اصلی تفاوت دیدگاه میان این دو دانش است چرا که طب سنتی به بحث حالات روحی روانی و اعراض نفسانی و نقش آنها در تندرستی انسان و همچنین درمان بیماری‌ها، توجه بسیار ویژه‌ای دارد.
وی ادامه داد: متخصصان طب سنتی عقیده دارند که اعراض نفسانی خود دارای مزاج هستند و توجه به آنها در بحث تندرستی یا بیماری ضروری است.
این متخصص طب سنتی ایران، با اشاره به اصول شش‌گانه تندرستی در طب سنتی که «ستّه ضروریه» نامیده می‌شود، گفت: یکی از این اصول توجه به اعراض نفسانی و حالات روحی و روانی افراد است. با توجه‌ به این دیدگاه که اعراض نفسانی خود منجر به آثار جسمانی می‌شوند و از طرفی افرادی که مزاج‌ها یا سوء‌مزاج‌های مختلفی دارند، می‌توانند حالات روحی-روانی متفاوتی داشته باشند، طب سنتی وزن بیشتری برای شرایط روحی و روانی افراد قائل می‌شود؛ در حالی که در پزشکی نوین، توجه به این بحث کمی مفقود است؛ به‌طور‌مثال در یک درمانگاه تخصصی گوارش چندان به شرایط روحی و روانی بیماران توجه نمی‌شود امّا طب سنتی معتقد است که بدون در نظر گرفتن حالات روحی-روانی، استرس‌ها و محیط پیرامون نمی‌شود به درمان بیمار اقدام‌کرد.
دکتر رضایی‌پور با اشاره به گسترش دیدگاه توجه به اعراض نفسانی در درمان بیماری‌ها، تصریح‌کرد: خوشبختانه از سال 86 با ورود طب سنتی به دانشگاه و آغاز آموزش آکادمیک آن، اهمیت توجه به این موضوع در درمانگاه‌های دانشگاهی طب سنتی افزایش یافت و هم‌اکنون پزشکان توجه خاصی به این دیدگاه دارند و در دریافت شرح حال بیمار، حتماً بخشی را به دریافت شرح حالات روحی-روانی و اعراض نفسانی اختصاص می‌دهند.
وی تأکید کرد: امیدواریم با برگزاری برنامه‌های مختلف در حوزه بهداشت روانی، همچون همایش‌هایی که شرکت سیمرغ حکمت ایرانیان برگزارمی‌کند، بتوان با یک نگاه تلفیقی و استفاده از دانش نوین و طب سنتی به جایی رسید که هم حرفی برای ارائه به عموم مردم داشت و هم بتوان از نقاط قوت و قدرت هر دو دانش در کنار یکدیگر بهره‌برد.
دکتر رضایی‌پور با بیان لزوم تلفیق هر دو دانش پزشکی نوین و طب سنتی در جهت افزایش سطح بهداشت روانی افراد اظهارکرد: از این طریق برای مدیریت شرایط اضطرابی، روحی و روانی افراد و محیط پیرامون آنها می‌توان به راه‌های کوتاه‌تر، کم‌عارضه‌تر و کم‌هزینه‌تری در جهت گسترش بهداشت روانی و سلامتی و درمان بیماران دست یافت.

  • شربت بهار نارنج برای همه افراد مفید نیست!

مدیر ارشد سایت مرجع طب سنتی ایران، با تأکید بر اینکه رسالت اصلی طب سنتی، گسترش بهداشت و سلامتی پیش از ابتلای افراد به بیماری است، یادآور شد: گاهی توصیه‌هایی کلی در زمینه رعایت بهداشت روانی مطرح می‌شود همچون نوشیدن فلان دم‌کرده یا مصرف میوه خاصی، اما باید توجه داشت این توصیه‌ها همه در حوزه بهداشت و مربوط به زمان تندرستی است و افراد می‌بایست هنگام بروز بیماری حتماً به درمانگاه‌های دانشگاهی طب سنتی مراجعه نمایند تا مزاج آنها یا سوء مزاج‌های احتمالی آنها تشخیص داده شود.
این متخصص طب سنتی در ادامه خاطرنشان کرد: متخصصان دانشگاهی طب سنتی بر اساس عامل بیماری، نوع بیماری، طول مدت آن، مزاج فرد، اقلیمی که در آن زندگی‌می‌کند، فصلی که در آن هست و سن بیمار اقدام به درمان خواهند‌کرد و این‌طور نیست که ما بگوییم مثلاً شربت بهارنارنج برای کاهش اندوه همه افراد خوب است بلکه هر فرد باید متناسب با شرایط ویژه خود درمان شود.
علاقه‌مندان می‌توانند برای دریافت اطلاعات درست و واقعی در باره طب سنتی ایران، به نشانی www.tandorostan.org مراجعه نمایند.

 

نظرات شما