در پزشکی پارسی، شایعترین سبب نفخ را سردی و تری زیاد معده و یا رودهها میدانند. همگی ما در سنین مختلف، تجربهای کوتاه یا درازمدت از این مشکل دردناک را داشتهایم.
عوامل ایجادکننده نفخ:
زیادخوردن خوراکیهایی مانند
- نوشیدن آب زیاد
- خیار و ماست که رطوبت زیادی دارند
- حبوبات و مانند آنها که نفاخ هستند
- غذاهای خمیری و لزج چون آش رشته، ماکارونی و لازانیا و الویه
- پنیر پیتزا و قارچ
- غذاهای سنگین و دیرهضم مانند گوشت گاو (به هر شکل و به هر مقدار)، کلهپاچه، هلیم
- نوشیدن مایعات همراه غذا
- خواب زیاد یا نامنظم
- کمتحرکی
- زیادهروی در مصرف کاهو
- زیادنوشیدن شیر، در افراد دارای مزاج سرد و تر یا کسانی که معدههای سرد و تر، یا ضعیف دارند
- زیادهروی در خوردن انار ترش (بهویژه ناشتا)
- میوههای سرد و تر
- و...
راهکارهایی برای کاهش نفخ:
- خوب و کاملجویدن غذا
- عدممصرف مایعات با غذا و پیش و پساز آن
- پرهیز از همراهی ماست و سالاد و ترشیها با غذای اصلی
- پرهیز از پرخوری و برهمخوری
- گرفتن نفخ حبوبات با خیساندن آنها
- استفاده از مصلحاتی چون زیره و نعنا همراه ماست، یا عسل همراه شیر
- پرهیز از خوردن غذاهای سرد و غلیظ
- پرهیز از مصرف زیاد زرشک
- پرهیز از مصرف کنسروها و کمپوتها و فستفودها
- خوردن تنها یک نوع میوه در هر وعده
- فاصله بیشتر از 2-3 ساعت بین وعده شام و خواب
- احتیاط در خوردن نارنگی و پرتقال در افراد دارای معدههای سرد و تر یا ضعیف
- پرهیز از خوردن سس سفید و قرمز
- و...
برخی خوراکیهای کاهشدهنده نفخ:
- دمنوش نعنا
- شیره انگور
- دارچین
- ریحان
- کرفس
- نوشیدن چای در زمان نفخ زیاد
سبب نفخ، سردی و تری زیاد معده است.
دکتر رضایی پور