راهکارهای کاهش عوارض آلودگی هوا با طب سنتی ایرانی

  • 25 آذر 1401
  • (4269 مشاهده)

هرسال در روزهای سرد، شاهد تشدید آلودگی هوا به‌ویژه در شهرهای بزرگ هستیم. جالب است بدانید که طب ایرانی راهکارهای مؤثری برای کاهش عوارض آلودگی‌ هوا دارد.

چگونه در هوای آلوده سالم بمانیم؟

مهم‌ترین راهکارهای درمانی پزشکی پارسی، مبتنی بر تقویت قلب و روح حیوانی، با تجویز مفرحات قلبیه هستند زیرا بیشترین تخریب این آلاینده‌ها در دستگاه قلبی- عروقی رخ می‌دهد. بعضی از کارهایی که در کاستن از عوارض آلودگی هوا به شما کمک‌می‌کنند، عبارتنداز:

  • پرهیز از کارهای کاهنده قوا مانند:
    • خواب ناکافی و شب‌زنده‌داری
    • زیاده‌روی در فعالیت جنسی
    • مواجهه با هوای بسیارسرد
    • کار درازمدت با دستگاه‌های دارای امواج الکترومغناطیسی مانند رایانه و تلفن همراه
    • حمام سنگین و طولانی
    • گرسنگی طولانی
  • پرهیز از:
  • ورزش یا فعالیت شغلی و بدنی سنگین در هوای آلوده
  • تنبلی و کم‌تحرکی (حتی در روزهایی که از منزل بیرون‌نمی‌روید، حتماً در منزل نرمش و ورزش کنید. بد نیست بدانید که تاب‌سواری هم از ورزش‌های خوبی است که منافع قابل‌توجهی برای بدن ما دارد.)
  • پرهیز از قرارگرفتن در معرض مواد زاید و سمّی، مانند: دود سیگار و قلیان، سموم حشره‌کش در محیط زندگی یا محل‌کار، پخت‌وپز بدون تهویۀ مناسب در آشپزخانه و...
  • پرهیز از مصرف:
  • غذاهای مانده
  • گوشت‌های صنعتی و خوراکی‌های حاوی مواد نگهدارنده
  • روغن‌های چندبار حرارت‌دیده مانند: فست‌فودهای سرخ‌شدۀ بازاری، چیپس و پفک و...

چه افرادی در آلودگی هوا بیشتر در معرض خطر هستند؟

  • افراد در معرض خطر در آلودگی هوا:
  • افرادی که نزدیکی جنسی زیاد دارند
  • افرادی که زیاد به حمام می‌روند
  • افرادچاق و کسانی که بدن متخلخل با منافذ وسیع دارند
  • افرادی که ضعیف‌اند و بدنشان دچار امتلاء است

شاید برای شما جالب باشد:

 

توصیه‌هایی برای کاهش عوارض آلودگی هوا

الف) کدام مواد غذایی عوارض آلودگی هوا را کاهش‌می دهند؟ توجه به تدابیر خوردن و آشامیدن، همواره از مهم‌ترین تدابیر تندرستی هستند؛ چون همواره با آنها در ارتباطیم و به‌خوبی هم در اختیار ما قرار دارند. در زمان آلودگی هوا توصیه‌می‌شود:

  • پرهیز از پرخوری، باهم‌خوری و برهم‌خوری و کاهش مصرف غذا و نوشیدنی‌ها
  • کاستن از رطوبات زائد بدن با مصرف بیشتر خوردنی‌های خشک‌تر مانند خشکبار، مغزها و...
  • پرهیز از خوردن غذاها و میوه‌های تر (آبدار) سریع‌العفونت مانند غذاهای حاوی گوشت و روغن زیاد، شیرینی، ماهی، شیر؛ و در میوه‌ها، انگور، آلو، شفتالو، هندوانه، خربزه، خیار، و برخی از سبزی‌ها
  • پرهیز از خوراکی‌های افزاینده غلظت خون مانند گوشت گاو، عدس، بادنجان به‌ویژه میرزاقاسمی، گوشت‌های صنعتی (سوسیس و کالباس)، کنسروها، غذاهای خمیری چون ماکارونی و لازانیا، غذاهای چرب و سنگین چون کلّه‌پاچه
  • پرهیز از خوراکی‌های یبوست‌آور مانند گوشت گاو و گوساله، سوسیس و کالباس، غذاهای خشک، عدس‌پلو، موز سفت، خرمالوی نارس و گَس، میوه‌های ترش، سنجد
  • در صورت تمایل به خوردن گوشت، مصرف گوشت‌هایی که لطیف‌ترند و دیرتر فاسد می‌شوند، مانند گوشت پرندگان کوچک با مزاج معتدل (مانند جوجه و کبک) همراه با چاشنی‌های ترش چون سماق، غوره، آب لیمو، سرکه یا آب انار ترش

امروزه نیز نقش ترشی‌ها در کاهش pH محیط و نامناسب‌کردن آن برای میکروب‌ها، و همچنین اثرات ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی قابل‌توجه ترکیبات پلی‌فنلی آنها موردتوجه است.

  • خوردن غذا در ظرف بلوری
  • خوردن خوراکی‌هایی که موجب تفریح و تقویت اعضای رئیسه، حفظ حرارت غریزی، جلوگیری از عفونت اخلاط، تقویت معده و رفع مشکلات گوارشی نظیر غثیان (دل‌آشوب)، تهوع، استفراغ، و اسهال می‌شوند: مورد، پاچه، پسته، پونه، پیاز، جو، خاکشی، خرفه، رازیانه، ریباس، زرشک، زعفران، سماق، سیر، کاسنی، کاهو، گشنیز، گلاب، لیمو، نارنج، هِل، میوه‌های شیرین (سیب شیرین، پرتقال شیرین و نارنگی، انار شیرین یا کمی مایل به ترشی آلبالو، آلو بخارا، انواع به، تمرهندی و...) و...
  • در صورت تمایل به سالاد: کاهو یا جوانه غلات، هویج رنده‌شده، روغن زیتون با کمی آب نارنج طبیعی یا رب انار
  • سوپ‌های سبزیجات همراه با زرشک، هویج رنده‌شده، شلغم، و به

اثرات خوردنی‌های گفته‌شده در تقویت سیستم ایمنی، و آثار ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و... آنها ثابت شده‌است.   ب) پاکسازی سطوح: در منابع طب ایرانی، توصیه‌شده در زمان همه‌گیری بیماری‌های خطرناک (مانند طاعون، حصبه، آنفولانزاهای خطرناک و...)، سطوح مختلف چون در، دیوار، سقف، فرش و حتی لباس‌ها را با پاشیدن محلول سرکه‌ای سیر و پیاز، ضدعفونی‌کنید. در پژوهش‌های جدید نیز اثر اسیدی‌کردن محیط در کاهش و توقف فعالیت باکتری‌ها ثابت‌شده و مطالعات، آثار درمانی سیر و پیاز را ثابت‌کرده‌اند. می‌توان توصیه‌کرد که اگر از بوی چنین محلولی، چندان بدتان نمی‌آید و مجبور به خروج از منزل در روزهای تیره‌وتار آلودگی هوا هم هستید، دست‌کم ماسک‌های ساده خود را به چنین محلولی آغشته‌کنید؛ یا داخل آب بخورتان، کمی سرکه بریزید.   ج) بوئیدن مواد خوشبو: بوهای خوش، اعضای رئیسه (قلب، مغز و کبد) را تقویت می‌کنند، شادی‌بخش‌اند و توان عمومی بدن را می‌افزایند. برای این منظور، کافور، نیلوفر، بنفشه و صندل در افراد گرم‌مزاج و مشک، عنبر، لادن، میخک (قرنفل) و جوز بوا در افراد سردمزاج قابل‌توصیه است. بوهای خوشی چون لیمو، پرتقال، سیب، به، زعفران، هِل، دارچین، بهارنارنج، خیار، گل سرخ، برگ شمعدانی عطری، گلاب و... را نیز از یاد نبرید. د) دودکردن و پراکندن برخی مواد و گیاهان:

دودکردن محدود پوست انار، ریشه بادام تلخ، میوه به، برگ بید، اندام هوایی ریباس، گل زعفران، چوب سیب، غده سیر، سقز، عود هندی، کافور، کُندر، مشک، مَصطَکی، برگ مورد، اسپند و... در کاهش عوارض آلودگی هوا و بیماری‌های همه‌گیر مؤثر است.

شاید برای شما جالب باشد:

 

دیگر تدابیر کاهش عوارض آلودگی هوا:

  • همراه‌داشتن سنگ‌های زینتی و جواهرات مانند الماس، عقیق، فیروزه، یاقوت، یَشب، زمرد، مروارید
  • پرهیز از زیاده‌روی در جماع، حمام، پرخوری، تخمه، آشامیدن زیاد آب به‌ویژه آب بسیار سرد، گرسنگی و تنفس عمیق
  • اصلاح آب آشامیدنی با جوشاندن یا افزودن مقداری سرکه به آن
  • پرهیز از آرایش‌های سنگین که تنفس پوست را کاهش‌می‌دهد و دفع نامحسوس مواد زائد از پوست را بسیار کم‌می‌کند

گیاهان دارویی مؤثر در رفع عوارض آلودگی هوا

- دم‌نوش آویشن شیرازی یا مَرزَنگوش به‌ویژه برای مبتلایان به سرفه‌های خلط‌دار، آسم مرطوب و برونشیت - دم‌نوش گل گاوزبان همراه ریشۀ سنبل‌الطیب و بهارنارنج، به‌ویژه برای افسردگان، و با احتیاط در افراد مبتلا به پرفشاری خون - دم‌نوش آویشن شیرازی و عناب چنگال‌زده به‌ویژه در مبتلایان به غلظت خون - دم‌نوش به و/یا سیب با کمی گل محمدی برای همه افراد

بیماری های مرتبط با آلودگی هوای تهران

در منابع طب ایرانی، هوایی که موجب گسترش بیماری‌ها می‌شود، مانند آلودگی هوا در عصر جدید، «هوای وبایی» خوانده‌می‌شود که منظور از آن، بیماری شناخته‌شده «وبا» نیست؛ بلکه لفظ عام وبا به هر بیماری همه‌گیر سخت، مانند طاعون، آنفولانزا، کرونا و... اطلاق‌می‌شده‌است. با نفوذ هوای وبایی به بدن از راه تنفس، در نخستین گام، روح حیوانی و رطوبات قلب، دچار فساد و تَعفّن می گردد و سپس، انتقال تعفّن ایجادشده به اعضای مهم بدن مانند کبد و مغز، روح طبیعی و نفسانی و رطوبات موجود در آنها را نیز دچار فساد می‌کند. در ادامه، سرایت ماده فاسد به تمام بدن، حرارتی غریبه (غیرطبیعی) تولیدمی‌کند که موجب بروز علائمی در اعضاء مختلف خواهدشد.

نشانه‌های بالینی بیماری‌های وبایی

  1. علائم عمومی: تب، بی اشتهایی، تهوع، بی‌حالی و سستی
  2. نشانه‌های گوارشی: مدفوع آبکی، بدبو و کف آلود، تهوع، و استفراغ محتویات بدبو
  3. نشانه‌های آسیب کبدی- طحالی: بزرگی طحال، احساس کشیدگی زیر دنده‌‌ و ناحیه پهلوها
  4. نشانه‌های مغزی: علائمی از ورم سرد مغزی یا سَرسام سرد، کاهش سطح هوشیاری، فراموشی (نسیان) و سردرد
  1. علائم روان‌شناختی: اضطراب، بی قراری، تشویش فکری و به‌هم‌ریختگی ذهنی (اختلاط عقل)
  2. تظاهرات قلبی- تنفسی: تغییرات غیرطبیعی تنفس، تنگی نفس، افزایش تعداد تنفس، تنفس عمیق (به‌خاطر کم‌آوردن نفس)، ضعیف و تندشدن نبض و درد قلبی
  • در برخی بیماران، تب چندانی دیده‌نمی‌شود، نبض و ادرار بیمار تغییر بارزی ندارد و در عین ناباوری طبیب، بیمار از بین می‌رود. به نظر می‌رسد در این موارد روند پاتولوژیک اصلی، آسیب‌ قلبی‌ـ ریوی است.
  • برخی بیماری‌ها مانند طاعون، آبله، سرخک، خراج‌های بزرگ، دمل‌های واژگون، خفقان، سکته و فلج، در هوای وبایی بروز بیشتری پیدامی‌کنند.

پرسش‌های رایج:

چرا در زمستان آلودگی هوا بیشتر است؟

یکی‌از مهم‌ترین علل آلودگی هوا در فصول سرد سال، پدیده «وارونگی هوا» یا همان «وارونگی دما» است. وارونگی دما، به‌معنی جابه‌جایی هواست که مردم در شهر‌های صنعتی و پرجمعیت با آن روبه‌رو هستند. در این‌حالت، لایه‌هایی از هوای گرم، بالای هوای سرد مجاور کره زمین قرارمی‌گیرند و موجب پایداری هوا می‌شوند؛ چون هوای سرد سنگین‌تر است و به‌آرامی و سکون در جای خود باقی‌می‌ماند و به‌جای‌آنکه با افزایش ارتفاع، کاهش دما داشته‌باشیم، تا چندصد متر ابتدایی از سطح زمین، همراه‌با افزایش ارتفاع، افزایش دما خواهیم‌داشت. در چنین حالتی، دود خروجی دودکش کارخانه‌ها، پس‌از اندکی بالارفتن، به موازات زمین در هوا پخش‌می‌شود، چون پس‌از خروج از دودکش، ابتدا سرد شده و پس‌از هم‌دماشدن با محیط، در برخورد با لایه گرم‌تر بالای خود، متوقف‌می‌شود. در شرایط وارونگی، جو زمین، روکشی مجازی از هوای گرم دارد که در مقایسه با هوای لایه‌های زیرین، سبک‌تر بوده و مانند یک سرپوش، به هوای لایه‌های سرد پایین‌تر امکان عبور و صعود به لایه‌های گرم بالاتر را نمی‌دهد؛ درنتیجه آلودگی‌های تولیدشده توسط منابع آلاینده، در سطح زمین متراکم‌شده و سبب افزایش غلظت آلاینده‌ها در هوای استنشاقی افراد شده و عوارضی را به‌دنبال خواهدداشت.

چرا هوای آلوده به رنگ قهوه ای دیده می شود؟

گاز نیتروژن (N2) در گرمای موتور خودرو، با گاز اکسیژن واکنش‌داده و گاز منوکسید نیتروژن (NO) تولیدمی‌کند. این گاز می‌تواند با گاز اکسیژن هوا ترکیب‌شده و گاز قهوه‌ای‌رنگ دی‌اکسید نیتروژن (NO2) را تشکیل‌دهد. رنگ قهوه‌ای هوای آلوده، به دلیل تشکیل گاز نیتروژن دی‌اکسید است.

اخطار و توصیه

منابع:
- مصاحبه دکتر ناصر رضایی‌پور با خبرگزاری مهر، درباره تدابیر طب ایرانی در کاهش عوارض آلودگی هوا به‌تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۹۸
- کتابچه پیام تندرستی، شماره ۸ (تدابیر دم‌زدن درمیانه دود و دم) به قلم دکتر مجید انوشیروانی، پزشک و متخصص طب ایرانی​

 

نظرات شما